Duyurular :
G İşareti Belgelendirme Hizmeti -- "Yasa ve yönetmelikte belirtilen G markalama hizmetini gerçekleştiren Kalitürk® tecrübeli ..." -- 27 May 2013
Helal Gıda Belgesi -- "Ülkemiz koşullarında gıda firmalarının güven sorunu olan en büyük faktör, gıdaların helal ..." -- 27 May 2013
IRCA Onaylı Başdenetçi Eğitimleri -- "Dünyanın pek çok ülkesinde kurum ve kuruluşların talep ettiği referans olarak ..." -- 27 May 2013
ISO 15838:2009 Çağrı Merkezi Kalite Belgesi -- "Çağrı Merkezlerinin sektörde avrupa standartlarını yakalayabilmesi için Kalitürk® Çağrı ..." -- 27 May 2013
Risk Değerlendirmesi ve Analizi (6331 Sayılı Kanun) -- "Kalitürk® 6331 sayılı yeni iş sağlığı ve iş güvenliği kanununda belirtilerek zorunlu hale ..." -- 27 May 2013

Patent, bir kamu kurumu tarafından sanayi alanındaki bir buluşun sahibine verilen ve bu buluşun belirli bir süre korunmasını sağlayan bir belgedir. Şirketimiz patent başvuru hizmetlerinde sizlere alanında uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.

Patent başvurusu, gerçekleştirilen bir buluşun korunması amacıyla Türk Patent Enstitüsü nezdinde patent başvurusunun dosyalanması işlemidir.

Patent başvurusu yapılmadan önce, ulusal ve uluslar arası patent veritabanlarında bir patent sorgulaması yapılmalıdır. Bu patent sorgulama neticesinde patent başvurusu yapılıp yapılmaması yönünde karar verilmelidir.

Patent başvurusu yapılmadan önce, patent başvuru dokümanlarının (tarifname, istemler ve teknik çizimler) iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Bir patent başvurusunun, patent verilebilirlik kriterlerini karşılayıp karşılamadığına, patent başvurularının yapıldığı resmi kuruluş tarafından (Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü) yapılan patent araştırması ve patent incelemesinin ardından karar verilmektedir.

Patent araştırması, patent başvurusuna konu olan buluş için resmi kuruluşlar tarafından yapılan bir araştırmadır. Patent başvuru sahibi, patent başvurusunu gerçekleştirdiği tarihten itibaren 15 ay içinde patent araştırma talebinde bulunmalıdır. Bu patent araştırması neticesinde, buluş konusu ile ilgili tekniğin bilinen durumunda yer alan en yakın dokümanlar belirlenir ve bir patent araştırma raporu (Patent Search Report) hazırlanır. Patent araştırma raporu, patent başvurusunun patent verilebilirlik kriterlerini ne derece karşılayıp karşılamadığı konusuna ışık tutar. Türkiye’ye özgü olarak, patent araştırma raporu sonrasında, patent başvuru sahibine incelemeli patent sistemi veya incelemesiz patent sistemi olarak iki sistemden birini seçmesi hakkı tanınır.

Patent araştırması sonucunda gelen patent araştırma raporu sonrasında, başvuru sahibi isterse patent incelemesi talebinde bulunmaz ve incelmesiz patent sistemini tercih edebilir. Bu durumda, patent başvuru sahibine 7 yıllık bir koruma sağlayan bir incelemesiz patent belgesi verilmektedir. İncelemesiz Patent Tescil Belgesi sahibi, 7 yıllık süre dolmadan isterse patent inceleme talebinde bulunarak incelemesiz patentini incelemeli patente çevirebilir.

Patent incelemesi, patent başvurusuna konu olan buluş için resmi kuruluşlar tarafından yapılan bir incelemedir. Patent başvuru sahibi, patent araştırma raporu alındıktan sonra patent inceleme talebinde bulunmalıdır. Patent incelemesi, patent başvurusuna konu olan buluş ile patent araştırma raporunda belirtilen en yakın patent dokümanlarının karşılaştırılmasıdır. Bu patent inceleme raporu (patent examination report) neticesinde incelemeli patent belgesi verilip verilmeyeceğine karar verilmektedir. İncelemeli Patent Tescil Belgesi, patent başvuru sahibine 20 yıllık bir patent koruması sağlamaktadır.

Patentin iki anlamı vardır

  1. Birinci anlamı buluş anlamına gelmesi diğer anlamı ise buluş yapanlara verilen tekel hakkını sağlayan belgedir.
  2. Bir buluşun patent tesciline konu olabilmesi için

 

Patent Nedir

Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmî bir belgedir. Patent alma kriterleri; yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilir olmaktır.

Patent hakkı, başkalarının patent konusu teknolojiyi üretme, pazarlama ve satma hakkını 7 veya 20 yıl süreyle  kısıtlayan bir tekel hakkıdır. Bu hak elde edilirken buluş sahibi; buluşu ile ilgili tüm bilgileri koruma talep edilen ülkedeki kamusal patent kurumuna ayrıntılı olarak bildirir.

Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Türkiye'de alınmış bir patent ve marka tescil sadece Türkiye sınırları içerisinde sahibine hak sağlamaktadır. Bu hak patentli ürünleri başkalarının Türkiye'ye ithal etmesi durumunda da, hak sahibine ithalatı durdurma hakkı verir.

Bir buluşun patent ile korunabilmesi için üç şart gereklidir.

  • Mutlak Yenilik
  • Buluş Basamağı
  • Sanayiye Uygulanabilirlik

 

Patent ile Faydalı Model Arasındaki Farklar

  1. Faydalı Modelde, tekniğin bilinen durumunun aşılması kriteri aranmaz,
  2. Koruma süreleri farklıdır,
  3. Araştırma ve inceleme işlemlerinin olmaması nedeniyle patent verilmesine oranla faydalı model belgesinin verilmesi, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.

 

Buluş nedir

  • Buluş, teknoloji alanında bir ürüne veya yönteme ilişkin spesifik bir problemin çözümüdür.
  • “Buluş” kavramı, patent hukukunun temelini oluşturur. Bir probleme yeni bir teknik çözüm getirilmesi veya bir işin gerçekleştirilmesi için önerilen yeni metotlar ya da yeni ürünler de buluş olarak tanımlanabilir.
  • Buluşlar; buluş yapma faaliyetini özendirmek, sanayide uygulanması ile teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleştirilmesini sağlamak için patent veya faydalı model belgesi verilerek korunur.

KALİTÜRK®'le patent başvuru hizmetleri süresince atılacak adımlar ve takip edilmesi gereken süreçlerde uzman kadromuzla sizlere danışmalık hizmetleri vermekteyiz.

  • Prev
  • Duyurular
Yukarı Çık