Ürünlerinizi uluslararası geçerliliği olan bir numarayla tanımlamak için Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde barkod izin numarası başvurusu yapılarak 9 haneli (1000 ürün çeşidine kadar) barkod izin numarası almak gereklidir. Firma adına verilen 9 Haneli barkod numarası daha sonra master film üreticileri, matbaalar ya da reklamcı şirketlerin kullandığı bir program yardımıyla sonuna 4 hane eklenerek toplamda 13 rakam olacak şekilde ürün sayınıza göre tasarlanmaktadır.
Barkod belgesi başvurusunu aşağıdaki belgelerle TOBB Ankara’ya yaptıktan sonra 3 yada 4 gün içerisinde belgenizi adresinize kargoyla gönderiyoruz.
Kalitürk® işe başlamak için aşağıdaki belgeleri sizden talep eder.
- Barkod başvuru formu (örneği eklidir, sadece kaşe imza edilmelidir.)
- Taahhütname (örneği ektedir, noter onaylı olmalıdır)
- Şirket ise faaliyet belgesi; Şahıs ise Esnaf Odası Kayıt Sicil Sureti aslı
- Bir önceki yıla ait gelir gider tablosu (Serbest Muhasebeci ya da Mali Müşavir Onaylı)(Firma yeni kurulmuş ise, kuruluş yılını gösterir ticaret sicil gazetesi aslı veya onaylı sureti)
- Barkod harcının yatırıldığına dair dekont (Harç TOBB hesabına, TOBB adına yatırılacaktır)
Barkod başvurusu harcı cironuza göre hesaplanıp TOBB hesap numaralarından birine yatırılması ve dekontunun diğer başvuru belgeleriyle birlikte tarafımıza gönderilmesi gerekmektedir.
Başvuru belgelerinin gönderilmesiyle birlikte, bizde hemen işlemleri başalatacak ve gerekli çalışmaları tamamlayacağız.
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
Barkod ile stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi bilgilerin gösterilmesi sağlanabilir. Bu bilgilerin bilgisayara klavye aracılığı ile girilmesi zaman alıcı ve yorucu olmaktadır. Ayrıca bu yöntem pek sağlıklı olmamaktadır. Çünkü veriler girilirken hata yapılma olasılığı fazladır. Bu hata oranını ve harcanan zamanı azaltmak için barkodlar ve barkod okuyucular kullanılır.
Barkod, ürünün kodu veya ürün ile ilgili açıklamalar içermemelidir. Barkod sadece o ürünüe ait bir referans numarası içermelidir. Bu referans numarası bilgisayara tanıtılır ve ürüne ait detaylı bilgiler bilgisayarda tutulur. Daha sonra bu referans numarası kullanılarak o ürüne ait bilgiye erişilir.
Barkod Tescili; Barkod numarası almak için EAN kodunu almak gereklidir. EAN kodu ise, Türkiye’de TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ‘ne bağlı olan Milli Mal Numaralanma Merkezleri tarafından alınır. EAN-UCC sisteminden (barkod sistemi) faydalanmak isteyenler MMNM ye başvurarak MMNM ye üye olmak zorundadırlar. Böylelikle MMNM’den EAN-UCC (barkod) firma numarası alınır. Bu numara firmaya özel bir numaradır ve o firma dışında başka kişiler veya firmalar o numarayı kullanamaz.
Barkod Tescili için gerekli belgelerin tamamlanması ve TOBB’a başvuru yapılması gereklidir. Firmalar ürünlerinin çeşitliliğine bağlı olarak barkod numarası alır. Ürün çeşitlerine göre de yıllık ciro belirlenmektedir.
Barkod başvurusu 10 gün içerisinde incelenip barkod tescil belgesi başvuru sahibine ulaştırılır. TOBB posta yolu ile yıllık aidatın miktarını başvuru sahibine bildirir. Barkod başvurusu yapıldıktan sonraki yılların Eylül aylarında TOBB’a belirlenen yıllık aidat ödenir.