Duyurular :
G İşareti Belgelendirme Hizmeti -- "Yasa ve yönetmelikte belirtilen G markalama hizmetini gerçekleştiren Kalitürk® tecrübeli ..." -- 27 May 2013
Helal Gıda Belgesi -- "Ülkemiz koşullarında gıda firmalarının güven sorunu olan en büyük faktör, gıdaların helal ..." -- 27 May 2013
IRCA Onaylı Başdenetçi Eğitimleri -- "Dünyanın pek çok ülkesinde kurum ve kuruluşların talep ettiği referans olarak ..." -- 27 May 2013
ISO 15838:2009 Çağrı Merkezi Kalite Belgesi -- "Çağrı Merkezlerinin sektörde avrupa standartlarını yakalayabilmesi için Kalitürk® Çağrı ..." -- 27 May 2013
Risk Değerlendirmesi ve Analizi (6331 Sayılı Kanun) -- "Kalitürk® 6331 sayılı yeni iş sağlığı ve iş güvenliği kanununda belirtilerek zorunlu hale ..." -- 27 May 2013

ISO 9001:2008 kalite belgesi almak için izlenmesi gereken yollara çok çeşitli kaynaklardan ulaşılabilir. Türkiye’de belge almak formal olarak çok zor olmayan bir süreç haline getirilmiştir. Bunda belgelendirme firmalarının pratikliği, birçok koşulun jenerik olarak hazır olması gibi nedenler gösterilebilir. Belgelendirme firmaları sayıca fazla olmakla beraber belge talebinde bulunan firmalar için eleme yoluyla seçme şansı bulunmaktadır. Akreditasyon kuruluşların belgelendirme yapabilmek üzere verdikleri firmaları denetlemek yoluyla belgelendirme kriterlerini ve belge verilen firmalara ait denetim raporlarını inceleyerek uygunluğu sorgularlar.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardı konusunda belge almak için izlenecek olan metot aşağıda yer almaktadır.

  • Bu sistemin hazırlık aşamasının süresi; kuruluşun ürün / hizmet çeşitliliğine, personel sayısına, danışman kullanıp kullanmamasına göre vb değişkenlik göstermektedir.
  • Yukarıda bahsi geçen dokümantasyon sisteminin kurulmasından sonra kuruluş 2 ay bu sistemi uygulamalıdır.
  • İki aylık uygulama sürecinden sonra veya bu süre dolmaya başladığı günlerde ASB ye Başvuru Formunu kullanarak müracaat etmelidir.
  • Vergi levhası, imza sirküsü, oda kayıt belgesi, resmi gazete ve varsa sektör şartı bir yasal izin vb bunları ASB ye müracaat formuyla birlikte ulaştırmalıdır. Sonrasında kuruluş ASB ile 3 yıllık bir Belgelendirme Sözleşmesi yapmalıdır.
  • Daha sonra ASB planlama birimi tarafından kuruluşa yönlik denetim planlanmakta ve kurulan sistemin uzman denetçiler tarafından denetlenmesi sağlanmaktadır.
  • Denetim sonucunda hazırlanan rapor ASB Belgelendirme Komitesine sunulmakta ve şartların olumlu olması halinde kuruluş ASB tarafından belgelendirilmektedir.
  • Sonrasında 1. yıl sonunda ve 2. yıl sonunda ASB tarafından sistem şartlarının devamının izlenmesi için kuruluş yine denetlenmekte ( gözetim tetkiki ) ve sorun olmaması halinde kuruluşun belgesi devam etmektedir.
  • 3. yılın sonunda ise ASB ile kuruluş arasında yeniden 3 yıllık bir Belgelendirme Sözleşmesi yapılmakta ve yine 1. ve 2. yıl sonunda yapılacak olan Gözetim Tetkikleri ile süreç benzer şekilde devam etmektedir.
  • Bu genel sürecin yanında sitemizde ana sayfada yer alan Belgelendirme bölümünde bulunan Belgelendirme Süreci iş akış şeması ise hazırlık aşamasından sonraki akış daha detaylı olarak ortaya konulmaktadır.
  • Belgenin alınabilmesi ve standardın gerçekte firmaya hizmet etmesinin koşulu aşağıdaki gerekliliklerin sağlanmasından geçmektedir. Aksi takdirde kuruluşların belgeye hizmet ettikleri düşünülmektedir.

 

ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır

ISO belgesinin alınması ihtiyacı yönetimin stratejik kararı olmalıdır. Öncelikle kuruluş belgeyi almaya karar vermeli ve standardın gerekliliklerini yerine getireceğini taahhüt etmelidir. Standardın gerekliliklerinin yerine getirilmesi yönetimin sorumluluğudur.

Belgenin mevcudiyeti sürekliliğinin garantisi olamaz. Belge 2 yılda bir belgelendirme kuruluşları tarafından yenilenmek zorundadır.

Yönetim standardın gerektirdiği tüm prosesleri ve gerekli dokümantasyonu oluşturmalıdır.

Sorumlu yönetici atanarak sistem etkinliği iç tetkik yoluyla denetlenmelidir.

Uygun olmayan ürünler birim sorumlularına iletilmelidir.

Yönetimin gözden geçirmesi toplantıları düzenlenerek standardın istediği girdiler tartışılarak sistemin sürekli iyileştirilmesine dair kararlar alınmalıdır.

ISO 9001 standardı zorunlu 6 adet prosedürün eksiksiz olarak uygulanmasını kuruluşlardan ister.

 

ISO 9001 Zorunlu Prosedürler Nelerdir.

  • Dokümanların kontrolü prosedürü
  • Kayıtların kontrolü prosedürü
  • İç denetim, iç tetkik prosedürü
  • Uygun olmayan ürünün kontrolü prosedürü
  • Önleyici faaliyet prosedürü
  • Düzeltici faaliyet prosedürü

 

Kaç Aşamada ISO 9001 Belgesi Alınır

  1. Teklif Aşaması
  2. Müracaat Aşaması
  3. Döküman Tetkiki Aşaması
  4. Denetim Planlama Aşaması
  5. Denetim Aşaması
  6. Sözleşme Aşaması
  7. Belgelendirme Aşaması
  8. Belge Yenileme ve İptal Aşaması (Sonraki Dönemlerde)
  • Prev
  • Duyurular
Yukarı Çık